Yazar : ercanyd 19 Şubat 2014

Merhaba arkadaşlar,
Windows 8 ve Server 2012 İşletim sistemlerinini üzerinde SQL Server 2012 kurulumu sırasında aldığımız ve almamız muhtemel olan bir hatanın çözümünü sizlerle paylaşacağım.

Görmüş olduğunuz üzere SQL Server 2012 kurulumunda “Error while enabling Windows feature : NetFx3, Error Code : -2146498298 , Please try enabling Windows feature : NetFx3 from Windows management tools and then run setup again. For more information on how to enable Windows features , see http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=227143” aldığımızı bu NetFX3 hatası SQL 2012 kurulumunda Net Framework 3.5 e ihtiyaç duyduğundan ve mevcut sistemimizde bulunmadığından dolayı kaynaklanıyor.


Tabi NetFX3 hatasını aldıkdan sonra Add Roles and Features Wizard yardımıyla .Net Framework 3.5. Features kurmaya çalışıldığında da yukarıdaki kaynak dosya bulunamadı gibi bir hata alıcaksınızdır. Bazı arkdaşalardan gördüğüm kadarı ile yaptıkları yanlış işlemler ve yürütülen yanlış mantıkdan dolayı sonrası Sunucularında sorunlar yaşıyorlar.
Yapılmaması gereken yanlış ; Windows 8 ve Server 2012 üzerinde default olarak .Net Framework 4.5 yüklü olarak geliyor. Arkadaşlar mantık yürüterek .Net Framework 4.5 kaldırdıkdan sonra 3.5 ve sonrasından 4.5′ i yüklemeyi düşününerek Framework 4.5′ i kaldırıyorlar. Bu işlemden sonra sunucuyu yeniden başlattıklarında karşılarına sadece Command penresi geliyor ve sıfırdan kurulum yapıyorlar.
NetFX3 Hatası için kesinlikle Framework 4.5′ i kaldırmayın çünkü 4.5 kaldırılırken yanında başka bileşenleride kaldırıyor genelde arkadaşların yaptığı şey Super Next’ den kaynaklı olarak kaldırılan diğer bileşenlere bakmadan devam ediyor. Bu yüzden böyle bir işlem yapmamakda fayda var.
Bu hatayı giderirken iki farklı komut kullanabilirsiniz…
İlk komut
Net Framework 3.5 bileşenini kurabilemiz için İşletim sistemi DVD’ mizi kullanmalıyız. (Windows 8 & Server 2012) Daha sonra
Run As Administrator diyerek bir Command Prompt (cmd.exe) açıyoruz. CMD penremize aşağıda bulunan komut’ u yazmalıyız. Source kısmında DVD sürücünüzün harfini girip bu komutu çalıştırmalısınız.
dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3 /source:d:\sources\sxs

Kurulum tamamlandıkdan yukarıdaki gibi “The operation sompleted successfully” olmalıdır. Tabi bu şekildede kurulumda bazı sorunlardan kaynaklı hatalar alıp tamamlanmıya biliyor.
Benim kullandığım göstereceğim ikinci komut,
PowerShell üzerinden uyguladığımız bir komuttur. Bunun için PoweShell’ imizi açıyoruz. İlk yöntemde yaptığımız gibi gene Kurulum Mediamızı sürücümüze yerleştiriyoruz.

Gireceğimiz komut Add-WindowsFeature Net-Framework-Core –Source D:\Sources\SxSkomutumuzu çalıştırdıkdan sonra kurulumunu gerçekleştirmeye başlayacaktır. Tahmini olarak 4 dk. civarından sürmektedir. Yükleme işlemi bittikden sonra aşağıdaki gibi bir mesaj alarakSuccess olduğunu görmemiz gerekir.

Name                                                             Installed                          InstallState
—                                                                   ———                            ————
NET-Framework-Core                                Success                             Installed


.Net Framework 3.5 kurulumumuzu tamamladıkdan sonra kurulumda aldığımız hataya OK diyerek kuruluma devam etmesini sağlıyoruz. Böylelikle kurulumumuzu sorunsuz olarak tamamlayacağız.


Saygılarımla
Ercan YILDIZDOĞAN


{ 1 yorum... read them below or add one }

  1. hocam dediğiniz adımları yaptım ama başarılı olamadım
    Ramazan AYATA yardımcı olma şansınız var mı

    YanıtlaSil

Popüler Makaleler

Toplam Trafik Değeri

ÇözümPark

Blog motoru Powered By Blogger | Tema ismi ITBlog | Tema Design By Ercan YILDIZDOĞAN